Drobečková navigace

Severský studený vítr, tichá zasněžená krajina a ve stanu krčící se mladý zakladatel Fjällräven Åke Nordin s jediným přáním, aby měl teplejší bundu. Toho dne si Åke slíbil, že vyrobí bundu, ve které mu nebude zima. A svůj slib splnil. Již následující chladnou švédskou zimu trávil v Expedition Down Jacket, bundě s výplní 600 CUIN. A hádejte co? Neumrzl. Ve skutečnosti mu bylo daleko lépe, i když teplota ve stanu stále klesala.

Psal se rok 1974 a Fjällräven započal s výrobou péřových výrobků. V dnešní době používáme peří v celé řadě našich produktů od spacáků, kalhot a zimních bund, jako je Expedition Down Jacket, až po lehké vesty a jarní bundy. Péřové výplně jsou velice univerzální. Množství naplnění závisí na tom, zda vytváříme opravdu teplý oděv nebo vrstvený kus.

Jak funguje peří?

Zprvu by bylo dobré zmínit, že vás nehřeje materiál, ale vámi vyhřátý vzduch. Mezi peřím jsou vzduchové kapsy, které zahřejete a ty vás izolují. Důležité je, aby nedocházelo k cirkulaci a teplý vzduch zůstal v dané vzduchové kapse. Kdyby docházelo k cirkulaci, ztráceli byste své teplo a došlo by k jeho úniku. Peří vytváří nepravidelné přepážky a vzduch zůstává ve svých kapsách. Při bližším pohledu na peří uvidíte vlákna připomínající jemné krystalky ledu. Když se podíváte na peří pod mikroskopem, nápadně připomíná strom. Každé pírko vypadá jako miniaturní stromek s měkkými větvemi, které se dále rozdělují do menších a menších větviček. Právě mezi těmito vlákny je již zmiňovaný vzduch, který nás izoluje proti tepelným ztrátám.

Jednotkou plnivosti peří je CUIN (cubic inches), neboli kubický palec. „Načechranost“ peří se měří ve válci s průměrem 284 mm, do kterého se vloží 1 unce prachového peří, tzn. 28,4 g. Peří se zatíží závažím o hmotnosti 92,25 g (EU norma). Po jedné minutě se odečte hodnota objemu peří ve válci. Obsah prachových částic peří se měří jako poměr čistého prachového peří k malým pírkům – např. 80/20, 90/10, 95/5. Kvalitní peří obsahuje minimálně 80 % prachových částic. Prachové částice nám zajišťují tepelnou izolaci. Malé procento celých pírek, popř. brků s částí peří zajistí dobré mechanické vlastnosti jako je objem, tvarostálost a schopnost rychle se načechrat. 1 gram prachového peří se skládá z 500-1000 malých chomáčů, podle jejich velikosti.

Čím vyšší je číslo plnivosti, tím více se bunda „nafoukne“ a oděv nebo spacák bude více hřát. Naše bundy mají mezi 600 a 800 CUIN. Je však důležité se podívat i na ostatní aspekty. Kromě plnivosti je důležité i množství peří a vnější a vnitřní materiál. Materiál by měl být větruodolný, ale zároveň prodyšný, protože jedině za těchto předpokladů si „nevyfouknete“ vyhřáté teplo. Prodyšnost je důležitá proto, aby peří nevlhlo, protože jakmile peří navlhne, začne se na sebe vzájemně lepit. Vzduchové kapsy se zvětší a sníží se jejich počet, vzduch mezi nimi začne cirkulovat a tepelná izolace je rázem pryč.

Důležité jsou také metody, pomocí kterých je peří udržováno na místě. Ve Fjällräven jsou používány tři hlavní metody. První, nejčastěji používanou, je komora s prošívanými švy. Jedná se o nejsnadnější a nejrychlejší metodu. I když je peří udržováno na místě, zima může dovnitř proniknout přes švy. Chladná místa se obvykle vyskytují mezi péřovými komorami. Nicméně se jedná o extrémně lehký oděv, který se snadno sbalí.

Druhá konstrukční metoda k vytvoření jednotlivých komor využívá speciální tkaninu, tudíž není švy na celém oblečení třeba prošívat.

U výrobků určených pro extrémní mrazy využíváme nejsložitější konstrukční metody. Například u bundy Keb Expedition Jacket jsou použity dvě vrstvy péřových komor s prošitými švy. Vrstvy jsou přes sebe umístěny tak, že komory jedné vrstvy překrývají švy té druhé. Díky této metodě jsou eliminována profukující místa a jedinečné izolační vlastnosti peří jsou využity na maximum.

Odkud pochází peří, které Fjällräven používá?

Všechno peří pochází z jednoho dodavatelského řetězce, který jsme vytvořili, abychom zajistili úplnou sledovatelnost z farmy až do finálního výrobku. Toto peří je vedlejším produktem masného průmyslu několika farmářů z Číny, kteří jej následně dodávají jedinému zpracovateli.

Každý rok dodavatele navštěvujeme a společně kontrolujeme celý výrobní řetězec. V Číně působí inspektor, který je na místě, když je dodavatelům peří doručeno a kontroluje, zda jsou pytle určené pro Fjällräven správně zapečetěny. Peří musí být během celého procesu zřetelně odděleno,“ vysvětluje Christiane Dolva Törnbergová, vedoucí oddělení udržitelnosti ve Fjällräven.

Přísné kontroly a třídění peří jsou součástí prohlášení Down Promise, které společnost Fjällräven učinila v roce 2009 poté, co byly zveřejněny alarmující zprávy o tom, že se ptáci kvůli výrobě peří škubou zaživa. Náš příslib vám poskytuje záruku, že přesně známe původ použitého peří, že dosahuje nejvyšší kvality a že při výrobě našich produktů nedošlo k ublížení žádným zvířatům. 


Péče o peří

Máte doma péřovou bundu Fjällräven a bojíte se ji vyprat, abyste ji nezničili? Poradíme vám, jak ji vyprat, aby si zachovala svůj loft, tedy zůstala krásně nadýchaná. Péřové oblečení perte pouze v případě, že je špinavé, nebo zpocené. Pokud bude na nějakém místě jen malá šmouha, vnější materiál vyčistěte šetrným mýdlem a vlhkou houbičkou. Jestliže je výrobek zašpiněný více, je na místě vyprání v pračce. Kromě zbavení se nečistot se vyčistí také péřová výplň, které to výrazně prospěje (zlepšení izolačních vlastností a loftu).

Postup praní péřového oblečení

  • Vyprázdněte všechny kapsy a zapněte zipy
  • Zvolte šetrný program s minimálním počtem otáček, bez ždímání a odstřeďování na teplotu 30°C
  • Používejte pouze šetrné prací prostředky bez aviváže, nejlépe přímo určené pro praní péřových oděvů
  • Bundu vyndejte z pračky a zlehka promačkejte rukou, neždímejte protáčením materiálu!
  • Rozložte oděv na ručník, překryjte druhým ručníkem a lehkým tlakem „vytáhněte“ přebytečnou vodu 

Sušení péřového oblečení na vzduchu

Sušení je oproti vyprání delším procesem. Doporučujeme výrobky sušit v dobře větraném prostoru v horizontální poloze. Během sušení oblečení pravidelně několikrát protřepejte a otáčejte. Třepání zajistí oddělení peří od sebe a lepší rozmístění v péřových komorách. Tento postup je nejšetrnější.

Doba sušení je zpravidla 2-3 dny.

Produkty v článku