Drobečková navigace

Krušné hory, táborák, mlha, 5°C a Fjällräven ambasadoři. První podzimní Fjällräven-shop kemp v Krušných horách je za námi. O tom, jak celý víkend probíhal, nám pověděl náš ambasador Jan Hvízdal.

        Když jsem v září začínal spolupracovat s Fjällräven a stal se ambasadorem značky, měl jsem v hlavě hned několik plánů. Jedním z nich bylo uspořádat český Fjällräven kemp. Pozvat pár lidí, kteří mají rádi „Lišku“ jako my, vyrazit do přírody a možná si letos naposledy užít pořádného táboráku. Ačkoliv bylo času celkem málo, vrhli jsme se Pavlem Daňkem (@danekpavel) na přípravy a myslím, že to dopadlo skvěle. Sami to můžete posoudit podle fotek, mého povídání a příště se k nám třeba přidat!

  

         Asi je Vám jasné, že inspirací pro uspořádání kempu mi byl Fjälräven Classic. Na tomto treku se v různých zemích světa schází fanoušci značky a tráví spolu čas v přírodě. O nic víc nešlo ani nám, jen si prostě užít krásný podzimní víkend. Mým prvním nápadem bylo uspořádat kemp na Šumavě, ale Pavel přišel s tím, že zná úžasné místo v Krušných horách. Celé to znělo víc než dobře a tak volba padla na Krušnohorský bivak ve vesničce Vejprty.

          Ačkoliv kemp začínal až v sobotu, vyrazili jsme s Pavlem už v pátek. Auto bylo naplněné stany, jídlem, pitím a vybavením. Někdo to přeci musel všechno připravit. Už když jsem víkend před kempem chodil Šumavou za nádherně teplého podzimního sluníčka, pil pivo na zahrádce a užíval si babího léta, bylo mi jasné, že se budou dva takové víkendy za sebou těžko opakovat. A měl jsem pravdu. Krušné hory nás přivítaly mrholením, mlhou a teplotami okolo 5°C. Takže nás čekala podzimní kempovačka jako bič, během které jsme zažili snad všechny druhy počasí. Přípravy probíhaly bezproblémově. Večer jsme ještě dali vařit hovězí z nedaleké farmy a tím jsme uzavřeli naše menu. Jsem trošku magor na jídlo, takže jsem si chtěl být jistý, že naši noví přátelé nebudou mít hlad. Domácí štrůdl, cibulačka, hovězí na červeném víně a spousty dalších lahůdek. Prémiová káva, svařák a pivko byly samozřejmostí, takže nám náladu nemohlo zkazit naprosto nic. 

  

       V sobotu ráno jsme se všichni potkali u ohně v bivaku. Po dobré snídani se celé skupiny ujala Štěpánka Kadlecová alias @krusnoholka, která ve Vejprtech žije od dětství a věnuje se stopování divokých zvířat a ochraně přírody obecně. Spolu se Štěpánkou jsme naplánovali zhruba 15 kilometrový pochod na kopec zvaný Špičák. Toho jsem se já bohužel nemohl účastnit, protože jsem měl natržený sval. Opět jsem se tedy ujal role hospodyně a alespoň jsem všechno připravil. Během 5 hodin jsem postavil stanové městečko, založil oheň, připravil jídlo a začal ohřívat svařák. Načasování bylo naprosto perfektní. Svařák přišel všem promoklým vhod a pomalu se začal blížit večer. 

  

          Slyšeli jste někdy o severském slově Hygge? Zjednodušeně se dá popsat jako životní styl, při kterém se snažíme zpomalit, radovat se z maličkostí jako je třeba zapálený oheň a užít si přírodu,  i když třeba není nejvhodnější počasí. Vždyť v teplém oblečení u táboráku s horkou kávou v ruce je tak dobře. Seveřané jsou v tomto životním stylu průkopníci a my jsme se tuhle atmosféru snažili vytvořit během kempu. Večeři jsme uvařili v kotlíku na ohni, Štěpánka mluvila o Vlčích hlídkách, stopování divokých šelem, Československém vlčákovi a krajině, která nás obklopovala. V druhé části jsem já mluvil o psím spřežení, ledních medvědechživotě v nejsevernějším městě světa. Večer krásně plynul a okolo půlnoci jsme šli spát. V té době byla teplota okolo nuly, takže se nám stany Fjällräven vážně hodily.

  

         Ráno nás probudily paprsky slunce, které byly tím posledním, co nám o víkendu chybělo. Déšť, mlha, vítr, sluníčko, prostě takový normální víkend v ¨Kruškách¨. Po snídani jsme se všichni rozjeli ke svým domovům, za prací nebo kamkoliv, kam nás naše životy zavedly. Tenhle super víkend, noví lidé, které jsme potkali a zážitky z jednoho říjnového kempování už nám nikdo nevezme. Nejhorší den v horách je lepší než nejlepší den v kanceláři. Vždyť to znáte! Sledujte nás na sociálních sítích a příště se k nám přidáte třeba právě vy.

S láskou k přírodě, Honza

@janhvizdal